Jóźwiak, Zofia
(Scientific Journals Maritime University of Szczecin, Zeszyty Naukowe Akademia Morska w Szczecinie,
)
Przedstawiono wyniki badań dotyczące wpływu Endoxu (0,00625%, 0,01250%, 01875%), będącego mieszaniną butylohydroksyanizolu, etoxychino-liny, kwasu cytrynowego, kwasu fosforowego oraz związków powierzchniowo-czynnych na hamowanie utleniania i hydrolizy lipidów odpadów śledzi bałtyckich (Clupea harengus L.) w czasie 22-tygodniowego przechowywania w temperaturze -25"C. Analizowano zawartość hydronadtfenków, wtórnych produktów utleniania, dienów, trienów, wolnych kwasów tłuszczowych i karotenoidów. Obliczono aktywność antyoksydacyjną różnych stężeń zastosowanego przeciwu-tłeniacza. Stwierdzono największą zdolność w inhibitowaniu utleniania lipidów do hydroncidllenków Endoxu o stężeniu 0,0125% oraz największą zdolność w hamowaniu nagromadzania się aldehydów Endoxu o stężeniu 0,00625%. Efektywność antyoksydacyjna analizowanego przeciwutleniacza była największa do 3 miesiąca przechowywania odpadów śledzi w temperaturze -25' C.