Przedstawiono badania nad wpływem butylohydroksyanizolu (0,02%) i jego mieszaniny z glicyną (0,1%) lub tryptofanem (0,1%) na hamowanie utleniania 'hydrolizy lipidów tkanki mięśniowej śledzi bałtyckich (Clupea harengus L ) * czasie 35, tygodniowego przechowywania w temperaturze -25°C. Analizowa-n° zawartość hydronadtlenków, wtórnych produktów utleniania, dienów, trierów, wolnych kwasów tłuszczowych. Obliczono aktywności antyoksydacyjne ~aslosowanych przeciwulleniaczy. Stwierdzono dużą zdolność wszystkich zastosowanych przeciwutleniaczy w inhibitowaniu utleniania lipidów do hydronadenków. a większą BHA z aminokwasami niż samego BHA w hamowaniu na-fpomadzania się aldehydów Efektywność antyoksydacyjna analizowanych prze-c iw utleniaczy była największa do 3. miesiąca przechowywania tkanki mięśniowej śledzi w temperaturze - 25°C.